Raid Nedir?

RAID NEDİR ? 

Günümüzde veri depolama ve güvenliği daha önemli hale gelirken, RAID adını sıkça duyar olduk. Peki, RAID nedir ve neden bu kadar önemlidir? Bu makalede, RAID'in anlamını, işleyişini ve veri güvenliği açısından sağladığı avantajları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

 
RAID Nedir?
RAID, Redundant Array of Independent Disks ifadesinin kısaltmasıdır. RAID’in etkin olduğu bir depolama sistemiyle, sistemde iki veya daha fazla diske bağlanabilirsiniz. Bu sayede büyük tek bir hızlı birim gibi hareket edebilir ya da bunları bir sistem diski gibi otomatik olarak kullanıp, gerçek zamanlı yedekleme için verinizi hemen kopyalayacak şekilde kurabilmenize imkan tanır. Kısaca RAID, diskler arasında veri kopyalama ve paylaşımı için birden fazla sabit diski kullanarak yapılan veri depolama tasarısıdır. 

RAID 0 - PERFORMANS
RAID 0 modu, RAID sürücü grubundaki tüm sürücülerde disk bölümlemesi sağlar. RAID 0, veri yedeklemesi sağlamaz, ancak tüm RAID seviyeleri için en iyi performansı sağlar. RAID 0, verileri daha küçük segmentlere böler ve disk grubundaki her diskte veri segmentlerini bölümler.
  1. Veri hızını artırmak için tasarlanmıştır.
  2. Veri blokları iki veya daha fazla disk arasında bölünür ve parçalar eş zamanlı olarak yazılır.
  3. Yüksek performans sunar, ancak herhangi bir disk arızası durumunda veri kaybı riski yüksektir, çünkü veri parçaları ayrılır ve herhangi bir disk arızasında kaybolabilir.

RAID 1 - VERİ KORUMA
Sistemi veri koruma moduna ve kapasite ikiye bölünecek şekilde ayarlayın. Kapasitenin yarısı verilerinizi depolamak için kullanılırken, diğer yarısı da bir kopyasını almak için kullanılır. Bir disk arızalanırsa, verileriniz çoğaltılmış oldukları için korunur.
  1. Veri güvenliğini artırmak için tasarlanmıştır.
  2. Aynı veri, iki veya daha fazla diske kopyalanır (aynı ayna kavisi gibi).
  3. Veriye erişim hızı RAID 0 kadar hızlı değildir, ancak herhangi bir disk arızasında veri kaybı olmaz, çünkü yedek bir kopya bulunur.

RAID 5 - VERİ KORUMA VE HIZ
Üç veya daha fazla diske sahip sistemlerde, sistemi RAID 5'e ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu her ikisinden de yararlanmanızı sağlayacaktır; tüm disklerde sıralı veri bölümlemesi ile hızlı performans; veri depolama için kullanılabilir sistem kapasitesinin dörtte üçünü ayırıp her bir diskin dörtte birini hata toleransına ayırarak veri koruması sağlar.
  1. Hem hızı artırmak hem de veri güvenliği sağlamak için kullanılır.
  2. Veri ve parite (hata düzeltme) bilgileri sırayla farklı disklerde saklanır.
  3. Herhangi bir disk arızasında, diğer disklerden parite bilgisi kullanılarak veri kurtarılabilir.
  4. Minimum üç disk gerektirir.
 
RAID 10 - YÜKSEK GÜVENİLİRLİK VE PERFORMANS
RAID 10 veya RAID 1+0, RAID 1 segmentleri şeritlere ayırarak çok yüksek G/Ç hızları sağlar. Bu RAID modu, maksimum performans ve yüksek hata toleransı gerektiren iş açısından önemli veritabanı yönetimi çözümleri için iyidir. RAID 10 olarak ayarlanan bir sistem, dizideki tüm disklerin toplam kapasitesinin yarısını verir.
 
  1. RAID 1 ve RAID 0'ın birleşimidir.
  2. En az dört disk gerektirir ve her iki grup içinde yedekleme yapar.
  3. Hem yüksek performans hem de yüksek veri güvenliği sunar, ancak daha fazla disk kullanımı gerektirir.
RAID türleri, veri depolama ihtiyaçlarına ve bütçeye bağlı olarak seçilir. Her türün avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle doğru RAID konfigürasyonunu seçerken ihtiyaçları ve hedefleri dikkate almak önemlidir.

JBOD VE DAĞITMA
JBOD, bir veya daha fazla diskin RAID yapılandırmasında olmayan ancak ayrı mantıksal birimler olarak yönetilerek kullanılmasıdır. Dağıtma, disklerin geniş bir mantıksal birim oluşturacak şekilde lineer olarak birleşimidir. Bu modu kullanmanın avantajı, sistemi yeniden biçimlendirmek zorunda kalmadan ek diski ekleyebilmenizdir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.